Portvinslitteratur

Oldenburgs ”Bibel” kender de fleste, men den er langt fra alene. Der findes en lang række – såvel danske som engelsksprogede – gode bøger om portvin samt anden relevant litteratur for portvinselskere. Her er Bjarne Mouridsens liste over et udvalg af gode læseidéer – herunder også et par romaner.

Kender du en god bog om portvin, som ikke er med på listen, så send gerne en lille beskrivelse.

Henrik Oldenburg: Portvin, Forlaget Smag 2016, 520 sider.

Blandt portvinsentusiaster kaldes den ofte ”Bibelen”. Selv om der findes andre bøger på dansk, er der ingen, der er så grundige og bredt dækkende som Henrik Oldenburgs. Dertil kommer, at den er rigt illustreret og meget indbydende i sit layout.

Forfatteren er mangeårig kender af portvinens verden samt arrangør af den årlige portvinsfestival på Børsen. Bogen indeholder grundig gennemgang af portvinens historie, kapitler om geografi, jordbund, klima, druesorter, portvinstyper og hele fremstillingsprocessen. Dertil kommer portrætter af alle de mest relevante portvinshuse og -mærker inklusiv smagenoter.

Den 4. reviderede udgave er udvidet sidemæssigt, ligesom der er blevet plads til nye portvinshuse – en del af dem dog kun meget kortfattet. De grundige historiske afsnit er ajourført ligesom bordvinene denne gang er medtaget. De forskellige typer af kvalitetsportvin beskrives grundigt med henvisning til lovgivningen. Dog mangler omtale af basis portvin samt rosé.

Bogen er et must for portvinselskere – både brugbar som baggrundslæsning og som uundværligt opslagsværk.

http://www.forlaget-smag.dk/

Richard Mayson: Port and the Douro, Infinite Ideas Ltd 2013, 306 sider.

Fremragende engelsk bog af en god skribent, som bør være på reolen hos alle portvinselskere. Mayson skriver bl.a. for Decanter og har adskillige vinbøger bag sig. Han er specialist i portugisisk vin og portvin, som han har dyrket i mange år.

Bogen byder på en grundig historisk gennemgang, afsnit om vingårde, dyrkning, druesorter, fremstilling og opbevaring. Dertil kommer portrætter af de store portvinshuse og vigtigste quintaer samt en guide til vintageårgange fra 1844 til 2011med enkelte smagenoter. Endelig er der også et kapitel om bordvin fra Douro. Richard Mayson er også forfatter til andre bøger om den portugisiske vinverden som The Wines and Vineyards of Portugal og The Story of Dows Port 1798-1998. Han har sin egen vingård i Portugal, hvorfra han skriver blog om vin og portvin.

http://www.richardmayson.com/

Axel Probst: Portwein. Mondo Heidelberg 2016, 415 sider

For de tyskkyndige er Axel Probsts bog ”Portwein” klart anbefalelsesværdig. Ja, faktisk af den en af de bedste bøger om portvin, der findes. Probst er uddannet pilot i England, hvor han fik smag for portvin. Interessen udviklede sig, så han i dag er ambassadør for portvin for det tyske marked, arrangerer store prestigesmagninger i såvel Tyskland som andre lande, rejser flittigt i Portugal og skriver om portvin i tyske tidsskrifter og på sin egen webside, World of Port.

Den 415 sider tykke og flot illustrerede bog kommer godt omkring. Efter indledende at have begrundet bogen og talt med Dirk Niepoort og Christian Seely om tyskernes forhold til portvin og indholdet af en god portvinsbog, tager Axel Probst os først med til Dourodalen, hvor han indfører os generelt i regionen og redegør for fremstillingen, typerne og lignende nyttig og nødvendig viden. Først derefter følger en gennemgang af portvinens historie med et kig ud i fremtiden, inden bogens anden og mere leksikale del. Her gennemgås årgangene og samtlige portvinshuse med grundige og mange gode smagenoter. Sidst i bogen følger så yderlig nyttig viden om institutioner som IVDP og Factory House, om portvin som investeringsobjekt, lidt statistik og en ordbog over engelske og portugisiske udtryk.

Axel Probst øser af sin store viden gennem hele bogen, som både kan læses af mere øvede og af nyere portvinsinteresserede, som måske i første omgang vælger at springe nogle afsnit over.

Godfrey Spence: Portvinens verden. L&R Fakta 2000, 224 sider.

Måske den næstbedste bog om emnet på dansk, men vel at mærke i oversættelse fra engelsk. Forfatteren er tidligere vinhandler og vinskribent, og bogen har forord af selveste Bruce Guimaraens. Grundigt historisk afsnit samt gennemgang af druerne, høsten og portvinens ”hierarki”. Dertil kommer en leksikondel med opslag i forskellige længder om producenter og udskibere. Bogen præsenteres over 50 større huse rangordnet med 1-3 stjerner og enkelte tilknyttede smagenoter. Dertil kommer en lang række råd om opbevaring, servering o.l. God introduktion til både begyndere og mere øvede med fine illustrationer og i et handy format.

Gitte Hindholm og Karsten Riis Laursen: Portvin. Det ottende vidunder. Brugsens bøger om vin 1989, 94 sider.

I omfang er den ikke stor. Men det er faktisk en glimrende lille bog om portvin, som de to medstiftere af Portvinsklubben af 1981 har begået i serien om vin fra Brugsen. Let fortalt, så alle kan være med, men også med viden og erfaring. Efter de obligatoriske afsnit om portvinens historie, klima og landskab, følger lidt om typer og druer samt et længere afsnit om Confraria do Vinho do Porto, som de to forfatteres selv er optaget i. Endelig følger en oversigt over producenter og vingårde samt nogle levende beskrevet portrætter af ni firmaer heriblandt Taylor, Noval, Krohn og Ramos Pinto, hvis berømte plakat, Kysset, præger forsiden. Bogen er selvfølgelig forældet på en del faktuelle områder. Men alderen har også sin charme, da det fx er sjovt at se et foto af en helt ung Dirk Niepoort som ”troldmandens lærling” i smagerummet.

Flemming Hvelplund: Portvin, sherry og andre hedvine. Politiken 2005, 151 sider.

Nu er det jo ikke alle, der nøjes med portvin. Kan man også lide sherry eller andre hedvine – eller er man blot nysgerrig – giver Flemming Hvelplunds bog god mulighed for at læse om produktion og særlige kendetegn for de forskellige typer hedvine fra Portugal, Spanien, Frankrig og Italien. F.eks. er det jo ganske rart at kunne svare på, hvad forskellen nu lige præcis er på madeira, sherry og portvin! Bogen byder også på opskrifter og flotte billeder. En nydelse at læse, men selvfølgelig ikke så dybtgående og grundig på lige netop portvinsområdet som ovennævnte. Forfatteren står også bag Politikens store vinbog.

Kathryn McWhirter og Charles Metcalfe: Spanske og Portugisiske vine. Gyldendals Vinbøger 1992, 128 sider.

Når en bog på 128 sider skal dække såvel Spanien som Portugal giver det sig selv, at det er småt med grundigheden. Men bogen, der er oversat fra engelsk, er brugbar som kort introduktion til de iberiske vinområder. Kapitlet om Portugal består af leksikale opslag om producenter, druesorter mv. Dertil kommer uddybende præsentationer af områderne Alentejo, Vinho Verde og Douro. Det man kalder en vinbog for begyndere, men ikke en decideret portvinsbog.

Antonio Mendes Lopes: Den portugisiske vinguide. Sjakalen 1984, 175 sider.

En af de første bøger på dansk om emnet. Bogen, som er udstyret med korkbind, er en rundtur i de portugisiske vindistrikter herunder selvfølgelig Douro, hvor der står en del om portvinsproduktion. Desuden kan man læse afsnit om aguardente og bagaco. Bogen er sådan set en god introduktion, men må i dag siges at være meget forældet, da de seneste årtiers rivende udvikling i vinproduktionen jo ikke er med. Der er sket en del ændringer i kvalitet og områder, siden midt i 80´erne. Forfatteren er herboende portugiser, som i sin tid var med i første bølge af vinimportører fra Portugal og stifter af ViniPortugal.

James Suckling: Vintage Port, Wine Spectator Press 1990, 339 sider.

Suckling er journalist og vinanmelder ved det amerikanske vinmagasin, The Wine Spectator. Bogen er fra 1990 og en grundig indføring i portvinens historie og vinproduktionen samt om det at købe og investere i portvin. Undertitlen fortæller da også, at bogen er en guide ikke alene for portvinsnydere, men også for samlere og investorer.

Bogen anden del er en fyldig gennemgang af de største portvinsfirmaer set med amerikanske øjne (Cockburn Smithes, Croft, Ferreira, Noval, Sandeman, Symingtons og Taylor-Fladgate), kortere profiler af de øvrige samt gennemgang af årgangene til og med 1987. Som titlen fortæller, fokuseres der på vintage og ikke på tawny. Mangler lidt aktualitet både hvad angår ejerskab og nye årgange, men er grundig på viden. De mange sider om prisudviklingen på markedet kan måske være interessant for nogle læsere. Andre kan jo bare springe dem over.

http://www.jamessuckling.com/

Christopher Pfaff: “Das Douro-Tal. Unterwegs zum Welterbe und den schönsten Weingütern”. BoD 2016, 196 sider.

Der findes turistguider, og der findes bøger om vin, men færre der kombinerer begge. Det gør der nu for de tyskkyndige, idet bogen ”Das Douro-Tal” er skrevet for den portvinsentusiastiske rejsende, som gerne vil udforske Dourodalen.

Bogen indledes med en introduktion til området, historien og portvinen, hvorefter selve guidedelen følger, logisk opdelt i de tre underregioner Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior. Der besøges en række byer og quintaer, og bogen indeholder desuden information om hoteller og restauranter. Alle stop undervejs har en fin lille omtale samt de nødvendige fakta, ligesom det lille handy format gør bogen brugbar på rejsen. Et stort savn er dog et ordentligt oversigtskort med angivelse af de vigtigste byer, quintaer og veje.

Bogen afsluttes med et praktisk kapitel med information og gode tip vedrørende transport, vejr, sprog og andre fritidsaktiviteter samt endelig en kapitel om portvinsbyerne Porto og Gaia – primært med fokus på portvinshusene, hvor især Sandeman, Ramos Pinto og Graham´s fremhæves som et besøg værd.

Forfatteren, tyske Christopher Pfaff, arbejder sammen med Axel Probst om portvinssiden World of Port. Så han har mange besøg i Dourodalen bag sig, hvilket er tydeligt i bogen, som fint blander nyttige informationer med oplevede iagttagelser og beskrivelser.

Ben Howkins: Rich, Rare & Red – A guide to Port, The Wine Appreciation Guild 2003, 169 sider.

Engelske Ben Howkins er portvinnydernes grand old gentleman. Som undertitlen fortæller, er bogen en guide med de obligatoriske kapitler om portvinens historie, vinfremstilling og lagring, portvinshuse og årgagen samt lidt om at nyde vinen med og uden mad. Dertil kommer faktisk et afsnit om de omdiskuterede såkaldte portvine fra andre lande. En del af bogen er lavet som en hel rejseguide med ruteanbefalinger og beskrivelse af quintaer samt en lille introduktion til Porto. Ingen tvivl om, at Howkins har stor viden, erfaring og passion for portvinen – og han deler glimrende ud dem. Bogen udkom første gang i 1982, og er derfor ikke opdateret på en række områder. Et forord i de senere udgaver råder dog bod på en del af dette.

Ben Howkins: Real Men Drink Port, Quiller Publishing 2011, 176 sider.

Mere engelsk kan en bog om portvin næsten ikke blive. I Howkins nye bog er fokus mindre på selve portvinen, selv om der listes nogle favoritter op til sidst. I stedet er den fuld af historier og anekdoter fra portvinens verden før og nu – og ikke mindst fra den del af den engelske befolkning, som dyrker de fine klubber, cricketbanerne, de pæne middagsselskaber og altså portvinens glæder. Der er mere gentlemen og stiff upper lips over det end vinbønder og almindelige portvinsnydere. En af de mange anekdoter handler således om en butlers tyveri af portvin fra vinkælderen – en problem vi jo alle kender!

Men selv om Howkins hverdag og verdensbillede måske kan virke lidt fjernt fra ens eget, er bogen både vittig, vidende og interessant samt sjovt illustreret af satiretegneren Oliver Preston. Den portrætterer også en lang række af portvinens mænd fra forfattere over politikere til folk i portvinsbranchen som Dominic Symington, Adrian Bridge, Johnny Graham og The Douro Boys – nogle af de få portugisere, der optræder. For Howkins er portvin synonymt med englændere og engelsk livsstil. Det er det også, men det er også andet.

http://www.countrybooksdirect.com/

Alex Liddell and Janet Price: Port Wine Quintas, Sotheby´s Publications 1992, 232 sider.

En anderledes bog, som ikke fokuserer på portvin som så, men på de mange vingårde i Douro-dalen. Efter en indledende, men grundig beskrivelse af, hvad en quinta er og består af (adega, beboelse og armazém etc.), følger en gennemgang af en lang række quintaer – såvel store som små – fordelt på de tre geografiske hovedområder, Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior.

Alex Liddell giver en grundig beskrivelse af ejerskab og historie, mens der kun er ganske lidt om sortiment og årgange. En anderledes guide til Douro-dalen med utrolig flotte fotografier af Janet Price. Inspirerende læsning for den rejselystne, hvad enten man planlægger at besøge en eller flere quintaer eller blot vil af sted i tankerne.

John Delaforce: The Factory House at Oporto, Christie´s Wine Publications 1983, 110 sider.

Den 11.11.2011 blev Factory House fejret med en flot middag såvel i Porto som i Den Fynske Portvinsklub. Det var nemlig 200-året for den store middag, som fejrede, at de engelske styrker havde smidt Napoleons tropper på porten efter 17 års besættelse. Porto blev igen frit og de engelske portvinsproducenter i British Association kunne tage deres elskede hus i brug igen. Factory House blev opført sidst i 1780´erne, meget sigende i den daværende Rua dos Inglezes, som i dag hedder Rua do Infante Dom Henrique, hvor det stadig ligger. Huset har været brugt til såvel forretningsmøder, repræsentative formål og ikke mindst sociale sammenkomster fx i form af de ugentlige onsdagsmiddage.

Forfatteren tilhører den kendte Huguenot-slægt bag portvinsnavnet Delaforce og var selv medlem af forsamlingen gennem mange år. Men det er nu ikke insiderviden og anekdoter fra middagene, som Delaforce byder på, men en meget saglig, detaljerig og desværre tør gennemgang af husets historie, økonomien bag, arkitektur, interiør og det britiske samfund i Porto. Det er ikke underholdende læsning, der gør én klogere på portvin. Men hvis man gerne vil studere fænomenet Factory House, er det bogen.

George Robertson: Port, Faber and Faber 1992, 159 sider.

Vinbøger skrives ofte af professionelle vinskribenter og mere sjældent af ”insidere”, der selv er med til at producere vinen. Som tidligere winemaker og chef for huset Croft tilhører George Robertson så afgjort den sidste kategori, hvilket bogen bærer præg af. For det første ved at have anekdoter fra hverdage og festdage i Dourodalen som fx en sejltur med de gamle Barcos Rabelos. For det andet byder den på grundig gennemgang af emner som beskæring, sprøjtning, filtrering, blending og fremstilling af fade og tønder – emner, som der springes let henover i de fleste andre bøger. Bogen er altså meget grundig og lærerig, når det gælder selve vinproduktionen. Til gengæld har den ikke så meget at byde på, hvad angår beskrivelse af huse, portvine og årgange. Udgaven fra 1992 er fint opdateret, selv om det seneste selvfølgelig ikke er med. Tidligere udgaver vil nok være noget mangelfulde.

Graca Nicolau de Almeida og J.A. Goncalves Guimarães: Adriano Ramos Pinto. Vinhos e Arte, Ramos Pinto 2013, 376 sider

Vin og kunst lyder undertitlen til denne store, flotte og rigt illustrerede bog om grundlæggeren af portvinshuset Ramos Pinto. Og netop de tog ting har spillet en stor rolle for portvinshuset siden grundlæggelsen. Bogen fortæller om slægten og dens vej ind i portvinsbranchen og ikke mindst om Adrianos gode øje for god PR, hvad enten vi taler om de mange kunstplakater, de opfindsomme gaveartikler eller evnen til storytelling for nu at bruge et nutidigt begreb. Samtidig hører vi om udviklingen af huset og byen gennem tiden frem til i dag. Rent visuelt er det en prægtbog, som vil gøre sig på ethvert stuebord, men som også bringer mange nye historier frem. Desværre er den endnu kun kommet på portugisisk, men en engelsk oversættelse skulle være på vej.

Wyndham Fletcher: Port – an Introduction to its History and Delights, Sotheby Parke Bernet 1978

Efterhånden en ældre sag, men med interessante førstehåndsbeskrivelser af livet i Douro og portvinsproduktionen. Fletcher stod i mange år i spidsen for portvinshuset Cockburn, hvilket kan ikke lægger skjul på. Bogen indeholder afsnit om portvinens historie, om produktionen, vintage port og tawny samt om Factory House og portvinsprducenter. Rent informationsmæssigt er den selvfølgelig forældet, men den byder på mange sjove beskrivelser og anekdoter fra Fletchers lange liv med portvin og fx om det at blive ansat i et portvinshus i England.

Ned Halley: Sandeman. Two Hundred Years of Port and Sherry. Granta Editions 1990, 152 sider.

Da Sandeman i år 1990 fejrede deres 200 års fødselsdag, udsendte de en flot illustreret bog om husets historie. Da Sandeman også er til stede i Jerez i Spanien omhandler bogen naturligvis såvel portvin som sherry. Kapitlerne om portvinsproduktionen føjer sådan set ikke noget nyt til, men er man historisk interesseret er det interessant at læse om etableringen i London og senere i såvel Porto som Jerez. Vi hører om lånet af 300 pund til etablering af firmaet, om de engelske portvinshandlere i Porto og om etableringen af den nuværende lodge i Gaia. De historiske fotos og gamle tegninger er ligeledes værd af kaste et blik på.

Lisa Linder: Port to port, LB Publishing 1996, 192 sider

Ikke en egentlig bog om portvin, men mere en inspirerende rejsebog – fra havn til havn – om gastronomi, madkultur og portvin. Rejsen begynder i Porto og Douro, men tager os så videre til London, Venedig, Orientekspressen, den franske Riviera, Antwerpen, Irland og New York. Teksten er skrevet af forskellige forfattere med kendskab til de enkelte steder på rejsen og inddrager interviews med kokke, kulturelle henvisninger og opskrifter på mad og drinks med portvin. Et lille forord er skrevet af George Sandeman, og det er da også tydeligvis Sandeman, som har støttet udgivelsen som en form for Coffee table book med flotte fotos og indbydende lay-out.

Charles Sellers: Oporto, Old and New, Howard & Jones 1899, 314 sider (British Library Historical Collection)

Undertitlen, ”Being a Historical Record of the Port Wine Trade”, lyder gammeldags og støvet, hvilket svarer meget godt til indholdet, selv om den er skrevet i en lettere sludrende stil og ikke uden humor. Bogen er opdelt i en række kapitler om emner som kongefamilien, forskellige portvinshuse eller historiske begivenheder som brødrekrigen. Forfatteren, som selv er en del af det miljø, han beskriver, har gravet frem, hvad han kunne finde af dokumenterer og beretninger, som blot har en eller anden tilknytning til portvinsbranchen. Opremsninger af bryllupper og slægtsnavne, personlige erindringer, breve, artikler og fortællinger. I afsnittet om Sandeman får vi således en længere beretning om et stort slag, hvor oberst John Glas Sandeman i sin tid deltog, samt om to djævlefigurer, som Mr. Albert George Sandeman købte i Amarante. Det har ikke meget med portvin at gøre, men altså med en vis tilknytning til en af de store portvinsfamilier. Med andre ord har bogen størst interesse for historienørder eller slægtsforskere.

Bjarne Mouridsen: Mit andet hjemland. Rejser i Portugals kultur. Forlaget Ørby 2011, 110 sider

Rejseessays om portugisisk historie og kultur herunder de store opdagelsesrejser, litteratur, fodbold og fado. Da forfatteren er medlem af The Vintage Port Club, har bogen selvfølgelig også et par kapitler om portvin. Det ene følger klubbens studietur til Porto og Douro-dalen i 2009 herunder besøg på Quinta do Infantado og Quinta da Cavadinha og i lagrene i Vila Nova de Gaia. Det andet handler om huset Ramos Pinto og især om deres mange flotte kunstplakater, men også med besøg på Quinta da Ervamoira.

Forfatteren har også egen blog om portugisisk kultur herunder portvin. http://mit2hjemland.blogspot.com/

Tony Aspler: Death on the Douro. Headline Book Publishing 1997, 217 sider.

Den canadiske vinskribent Tony Aspler har også udgivet små kriminalromaner, hvor hans interesse for vin er tydelig. Detektiven Ezra Brant er selv vinskribent, men falder over kriminalgåder på sine besøg rundt om i vinens verden. Andre bind tager afsæt i Beaujolais og Barbaresco, mens Death on the Douro selvfølgelig foregår i Dourodalen. Brant filosoferer over Baron Forresters død i 1861. Var det en drukneulykke eller var det mord? Samtidig involveres han i intriger og mystiske dødsfald, som umiddelbart har at gøre med en konflikt mellem to familier, hvis quintaer støder op til hinanden. Som spændingsbog er bogen måske lidt tynd, men parallelt med opklaringerne er den fuld af beskrivelser af portvinshistorie og -produktion samt landskabet i Douro. Og det er jo dejlig læsning.

Miguel Torga: Grape Harvest. Dom Quixote 2011, 351 sider.

Den travle høsttid i september er rammen for Torgas roman, som udkom første gang i 1945. Bogen starter med høstarbejdernes vandretur fra den lille landsby Penaguião til Quinta da Cavadinha i Pinhão-dalen – quintaen, som i dag ejes af Symingtons. Og den slutter med turen retur efter veloverstået høst, men ikke med lykkelige udgang for hele det store persongalleri.

Foruden landarbejderne følger romanen arbejdsgiverne i form af to forskellige familier. Familien Meneses, som har været i branchen i mange år og stadig lever et overklasseliv trods svære økonomiske problemer. Og den nyrige Lopes-familie, hvis overhoved har kæmpet sig op fra fattige kår. En bog om klasseforskel og kulturforskel, men også en grundig beskrivelse af arbejdet på en quinta i høsttiden, de hårde betingelser og vilkår og om udnyttelse af billig arbejdskraft. Som Torga selv påpeger det i forordet, er meget heldigvis ændret siden. Men i bund og grund er såvel arbejdsgangen som forskellene mellem upstairs og downstairs stadig de samme.

Miguel Torga er et pseudonym for forfatteren Adolfo Correia da Rocha (1907-1995), som selv var fra Nordportugal. Lige så kritisk han kan være af de sociale forhold, ligeså stor er hans kærlighed til hjemegnen og Douro-dalen.

Nyeste indlæg

  • Vintage 1977
    Toppen af Poppen. Det bliver ikke meget større, når vi skal smage […]
  • Dalva smagning
    Første klubsmagning efter sommerferien bliver med huset Dalva, og vi er […]
  • Den nye sæson
    Dalva, vintage 1977, terroirsmagning og winemakers dinner med Quinta do […]

Arkiver