2011.12.07: Resumé på smagningen “Krohn – Colheitaens mester?”

 

Overskriften stiller et stort spørgsmål, og det var dét der skulle afklares i onsdagens smagning, og blev det så besvaret ? Ja det synes jeg med et rungende stort JA !

Vi var samlet 28 til endnu en ønskesmagning for undertegnede, der i mange år har haft en Krohn-smagning øverst på ønskelisten som årets Colheita- / Tawny smagning, og jeg synes i den grad at Krohn bestod eksamen. Således kom den første ordre på nogle af de smagte vine da også allerede kl. 22.49 onsdag aften !

Vi havde fra Erik Sørensen Vin (www.eriksorensenvin.dk )fået fat i 8 Krohn Colheitas i årene 2000 – 1997 – 1987 – 1983 – 1978 – 1966 – 1964 (hvid) – 1961, 2 Krohn Tawnys (10 og 20 års) og 1 Krohn Vintage fra 1957.

Alle Colheitas var tappet på flaske sidste år på nær 1978 og 1997 der begge var tappet i 2011. Alle var derfor som ventet i fin form, uden fejl og ligeledes var de 2 gamle flasker Vintage fra 1957 ok.

Prismæssigt ligger Krohn lidt over de fleste andre huse der har Colheita som speciale, og derfor gik smagningen selvfølgelig også ud på at få bekræftes eller afkræftet at Krohn er den merpris værd, og også her synes jeg Krohn bestod. Specielt vil jeg fremhæve følgende:

Krohn Colheita 1966 – fik en samlet 1. plads (51 point).       Pris kr. 1.150,-                              Min nr. 1

Krohn Colheita 1961 – fik en samlet 2. plads (44 point).       Pris kr. 1.500,-                              Min nr. 2

Krohn Vintage 1957 – fik en samlet 3. plads (33 point).        Pris kr. 4.500,-                              Min nr. 8 !

Krohn Colheita 1978 – fik en samlet 4 plads (12 point).        Pris kr.    570,-                              Min nr. 5

Bortset fra Krohn Vintage 1957 var undertegnede rimeligt enige med det samlede panel, men Krohn vintage 1957… den forstod jeg altså ikke. Tværtimod havde jeg Krohn Colheita 1983 som 3. bedst med den hvide Colheita fra 1964 i hælene. Den sidste snuppede fruen og jeg en lille sjat med hjem af efter oprydningen, og det sidste har jeg gemt til dette skulle skrives. Et utroligt flot glas, som jeg i går havde placeret som nr. 2 i 4. serverings-afdeling med Colheita 1966 som 1. glas. En ulige kamp og det var en stor fejl.  Havde det været omvendt havde den måske klaret sig lidt bedre.

De efterfølgende pladser (5-11) kommer her:

Krohn 20 Year Old Tawny – plads nr. 5 (11 point).                  Pris kr.   300,-

Krohn Colheita 1983 – plads nr. 6 (7 point).                               Pris kr.   430,-

Krohn Colheita 1997 – plads nr. 7 (4 point.                                Pris kr.   200,-

Krohn Colheita 1964 Hvid –plads nr. 7 (4 point)                       Pris kr.   750,

Krohn Krohn Colheita 1987 – plads nr. 9 (2 point)                   Pris kr.   350,-

Krohn 10 Year Old Tawny – plads nr. 10 (0 point)                    Pris kr.   160,-

Krohn Colheita Colheita 2000 – plads nr. 10 (0 point)            Pris kr.   170,-

VIN NR. HUS POINT TOTAL PLACERING POINT A PLACERING A POINT B PLACERING B
 1 Krohn Colheita 2000 0 10 – 11
 2 Krohn 10 års Tawny 0 10 – 11
 3 Krohn Colheita 1997 4 7 2 7 2  7 – 8
 4 Krohn Colheita 1987 2  9  2 7 – 8
5 Krohn 20 års Tawny 11 5 3 6 8  4
6 Krohn Colheita 1978 12 4  8 4  4  5
7 Krohn Colheita 1983 7 6 6  5 1  9
8 Krohn Colheita 1966 51 22 1 29 1
9 Krohn Colheita 1964 (H) 4 7 1 8 3 6
10 Krohn Vintage 1957  33 3  21 2 – 3 12 3
11 Krohn Colheita 1961  44 2  21 2 – 3 23 2
Samlet antal point 168   84   84

Her på vores vanlige skemaform. 

Til vores smagning fik vi i øvrigt af husets herre Steffen serveret 11 små lækkerier. I flæng kan nævnes Italiensk kransekage m citrus, Solbær marcipan, Petitfours med nougat og orangecreme og så videre. Fantastiske små hapsere som der bare var for mange af. Chokoladerne og marcipanen er fantastiske til Colheita og Tawny, men min personlige mening er, at de virkelig skal serveres adskilt, hvis de overhovedet skal serveres.

Krohn dessertPortvinen først – der smages, kommenteres  og pointgives og derefter nydes sammen med lækkerierne… eller slet ikke.

Det er der nok flere meninger om, og når vi ser bort fra det forstyrrende element konfekten er til en portvins-smagning, ja så smagte det sgu godt !

Opskrifterne på de 11 retter har webmaster Freddy lagt på hjemmesiden, og Steffen uddyber garanteret gerne (www.birkogconrad.dk ).

Tilbage til selve smagningen med en slutkommentar:

Nu er det jo altid nemt at slå de andre i kamp, når de ikke får lov til at stille op, men mit resume på smagningen må alligevel være at Krohn er enestående og fantastisk til specielt de gamle Colheitas.

Måske skal vi gensmage en stribe om nogen år op mod for eksempel Andresen eller Burmester…?

 

På bestyrelsens vegne

Henning Borup Jensen

[:]