Første smagning i sæson 2016/17 var en lærerig oplevelse. Vi havde nemlig inviteret vinskribent Thomas Ilkjær til at fortælle os noget om, hvordan man smager, beskriver og bedømmer vin. Thomas skriver bl.a. om vin i Politiken og har udgivet flere bøger om vin. Og så er han ikke mindst leder af og underviser på sommelieruddannelsen på Vinakademiet.

Formålet med ”vinskolen” var dels, at vi kunne blive bedre til at sætte ord på det, vi smager. Og dels at opnå bedre viden om, hvordan vi giver karakterer efter 100 point-skalaen. Derfor var der heller ikke så meget tale om foredrag, men mere om en fælles workshop med Thomas som guide, hvor vi sammen prøvede at sætte ord og tal på aftenens portvine.

Vi hørte om smagningens overordnede elementer: Udseende, duft, smag og konklusion og om emner som aromaudvikling, kompleksitet, alkoholprocenter, tanniner, potentiale og balance. Vi fik udleveret lidt materiale, som kunne tages med hjem og studeres. Og så fik vi et bedre indblik i 100-pointskalaen og dens formål og indhold. I den forbindelse er det værd at minde om et par gode pointer:

  • Husk, at der rent faktisk er tale om en 50 point skala, hvor kun samlet point fra 50 til 100 er gældende. En vin i den lave ende af skalaen er derfor ikke en mindre god vin, men en direkte dårlig vin, mens en vin mellem 70-79 point er en ”gennemsnitlig vin, som hverken er specielt god eller specielt dårlig”.
  • Husk, at vi er tilbøjelige til at give lavere point, når vi splitter pointgivning op i de fire dele (udseende, duft, smag og helhed). Prøve evt. at starte med at give en spontant karakter og sammenlign den så med udregningen bagefter.

Undervejs smagte vi følgende vine, hvoraf ingen var direkte med fejl:

The Vintage Port Club Jubilæumsvin, Maynards White Colheita 1989

Grahams 10 års Tawny

Maynards Colheita 1970

Pintas Vintage 2004

Dow´s Quinta do Bomfim Vintage 2004

Barros Vintage 1994

Fonseca Vintage 1994

Burmester Vintage 1970

Grahams Vintage 1970

 

Der blev ikke stemt om vinene.