Winemakers Dinner: Sandeman med Sandeman

Årets Winemakers Dinner fandt sted på restaurant Kok & Vin i Odense og havde et af de gamle og helt store portvinshuse i fokus. Sandeman blev grundlagt i 1790, hvor skotten George Sandeman etablerede sig som vinhandler i London. Huset kan altså her i 2015 fejre sin 225 års fødselsdag.

Siden grundlæggelsen er der gået syv generationer, men det er stadig en George Sandeman, som står i spidsen for huset, selv om ejerskabet ikke længere er i familien. Sandeman blev i 1980 overtaget af spirituskoncernen Seagram, og fra og med 2001 har huset været en del af den store Sogrape-koncern, som også ejer Ferreira og Offley samt en række bordvinsmærker over hele landet.

Martin1

Smagningen bød på såvel Tawny med alder som Vintage fra både Sandeman og Vau. Sidstnævnte startede i 1988 som Single Quinta Vintage, men skiftede så status til et brand, der blendes af druer fra forskellige quintaer som den almindelige Vintage. Målet var at skabe en Vintage, der modnes tidligere, da markedet efterspurgte den slags, fortalte George Sandeman.

IMG_2593 lille

Smagningen omfattede følgende vine i nævnte rækkefølge:

Sandeman Vintage 2000

Sandeman Vintage 1994

Sandeman Vintage 1982

Sandeman Vintage 1977

Sandeman Vintage 1975

Sandeman Vintage 1970

Sandeman Vintage 1966

Sandeman Vintage 1934

Vau Vintage 1988

Vau Vintage 1997

Vau Vintage 1999

Sandeman Vintage 2003

Sandeman Vintage 2007

Sandeman 10 års Tawny

Sandeman 30 års Tawny

IMG_2597 lille

Der var pæn enighed om, at såvel de ældre årgange som de helt unge vine holdt god kvalitet. Huset havde derimod en periode, især i 80´erne, hvor der blev satset mere på kvantitet, hvilket George Sandeman selv indrømmede. Især imponerede de to ældste vine, Vintage 1966 og Vintage 1934, som begge var fremragende. Vinene fra 70´erne overraskede også positivt, selv om de ikke var så komplekse og fyldige, ligesom de helt unge udgaver givet vil udvikle sig godt. Endelig lød der også stor tilfredshed med husets 30 års Tawny.

IMG_2592 lille

Den efterfølgende middag fandt sted i restauranten ovenpå, hvor køkkenchef Steffen Falkesgaard og hans team havde lavet en meget lækker 5-retters menu, hvortil vi fik serveret fine vine fra Sogrape-koncernen samt endnu et par portvine fra Sandeman.

Martin3

Menuen lød:

Brandade af letrøget torsk med syltet fennikel. Hertil en Vinho Verde, Morgadio da Torre 2013.

Pocheret torskeryg med brunet smør, selleripuré, syltet selleri og urter. Hertil en Quinta da Carvalhais ”Encruzado” 2013 fra Dão.

Braiseret oksetykkam i egen braiserlage med svampe, flæsk og tomater. Hertil to rødvine: Quinta da Carvalhais ”Touriga Nacional” 2011 fra Dão samt Quinta da Leda 2010 fra Douro.

BrillatSavarin, Lagret Comté og Stilton med hjemmesylt og maltbrød. Hertil et gensyn med Sandeman Vintage 2000.

Mørk chokoladegateau med sveskeis og fynske æbler. Hertil Sandeman 20 års Tawny.
Alt i alt en dejlig eftermiddag og aften. Arrangementet var da også helt udsolgt med 30 deltagere ved smagningen og hele 56 ved middagen.