Winemakers Dinner med Dirk Niepoort

Vores gæst ved Winemakers Dinner den 22. februar 2019 var ingen ringere end Dirk Niepoort. Arrangementet blev afholdt i Odd Fellow Logen på Nonnebakken i Odense og bestod af to dele: Første en stor smagning af portvine fra Niepoort og derefter selve middagen i form af en fire-retters menu ledsaget af forskellige vine fra huset fra forskellige regioner.

Niepoort kan dateres tilbage til midten af 1800-tallet og er nok et af de mest spektakulære portvinshuse. Dirks far Rolf Niepoort skilte sig på mange områder ud fra de øvrige portvinshuse ved at gøre tingene på en anden måde, og den linje har Dirk Niepoort i endnu højere grad ført videre. At bedømme en vintage efter blot 2-4 måneder inden den lukker sig ned, tappe LBV så tidligt som muligt for at bevare friskheden, lagre vinen på Demi-Johns (glasballoner), er blot nogle af de ideer og tanker, som Niepoort praktiserer.

Huset Niepoort laver hele paletten af portvinstyper, og smagningen kom da også vidt omkring. Den bestod af fire flights:

Flight 1: 10 års hvid, hvid Colheita 1917, Niepoort Ruby og Garrafeira 1948.

Flight 2: Vintage 1970, LBV 1989, Colheita 1989 og vintage 1987.

Flight 3: Pisca vintage 2007, Bioma vintage 2008 (organic), 30 års tawny og Colheita 1957.

Flight 4: Vintage 2017 (fadprøve, netop godkendt af IVDP, men ikke deklareret endnu).

Der var tale om en åben smagning, som blev kommenteret på glimrende vis af en veloplagt Dirk Niepoort, som også mange anekdoter med i lommen, ligesom han gav sin uforbeholdne holdning til de seneste års Vintage-deklarationer.

Efter smagning gav deltagerne point efter 100 point skalaen. Resultatet af afstemningen med gennemsnitspoint i parentes blev:

  1. Vintage 1970 (95,10)
  2. Garafeira 1948 (94,19)
  3. Colheita 1957 (93,42)
  4. 30 års Tawny (92,78)
  5. Vintage 2017 (92,05)
  6. Bioma Vintage 2008 (91,32)
  7. Pisca Vintage 2007 (90,63)
  8. Colheita 1989 (90,27)
  9. LBV 1989 (89,85)
  10. Hvid Colheita 1917 (89,80)
  11. Vintage 1987 (89,76)
  12. 10 års hvid (89.01)
  13. Ruby (87,10)

Efter smagningen fulgte en lille velkomst drink og derefter middagen, leveret af huset:

Forret: Blinis med stenbiderrogn og røget hellefisk serveret med citron, syltet fennikel, hakkede rødløg, radiser og pisket creme fraiche. Vinen var Conciso 2016 (Dão).

Hovedret: Langtidsstegt oksefilet af kornfodret kødkvæg med knust rosenpeber og hvidløg, hertil kartoffel Duchess med fynsk rygeost, grillet vinter-grønt samt smørdampede rosenkål og oksesky. Vinene var Poeirinho Garrafeira 2012 (Bairrada) og Redoma 2015 Magnum (Douro).

Ost: 3 slags oste med hjemmelavet chutny og sprødt. Vinen var Niepoort Vintage 2005.

Dessert: Tærte med hvid chokolade ganache og marinerede bær serveret på passion coulis, hertil sprød lakrids. Vinen var Niepoort Colheita 1997.

PS: Se flere billeder under gallerier.